Duurzaamheid in het klimbos

20 Juni 2023

Bij ons klim je in échte bossen! Midden in de natuur, waar we zuinig op willen zijn. Hierom zorgen wij uiteraard goed voor de bomen, maar zijn we ook op andere manieren bezig met duurzaamheid en het milieu.

Wij ontwikkelen zelf de klimroutes en bouwen zelf alle platformen en elementen in onze eigen werkplaats in Apeldoorn. Hiervoor gebruiken we onbehandeld hout en hergebruiken we ook stukken hout voor elementen indien mogelijk. Onbehandeld hout gaat langer mee dan behandeld hout, omdat er geen verf of andere stoffen op zitten die kunnen beschadigen. Daarnaast is het minder milieubelastend, aangezien het hout niet chemisch behandeld wordt met bijvoorbeeld impregneermiddelen.

De klimroutes worden zo ontworpen dat de sterkste en meest gezonde bomen gebruikt worden. Platformen worden op een manier geplaatst, zodat de boom niet ingeklemd wordt én worden om de zoveel jaar verplaatst. Op deze manier kunnen we de bomen lang gebruiken, zonder dat ze op de verkeerde manier belast worden.

Onze bomen worden ook gekeurd, hiermee houden we de gezondheid en stevigheid van de bomen in de gaten. Als blijkt dat het voor de boom beter is om iets te veranderen aan de route, dan wordt dat meteen ingepland. Ook als blijkt dat de boom een tijd geen belasting kan dragen, wordt de route omgebouwd. Hierdoor kunnen de bomen ongestoord verder groeien en blijven onze bossen ook op lange termijn mooi.

Duurzaamheid gaat niet alleen over het langdurig kunnen gebruiken van de bossen, een ander onderdeel van duurzaamheid in bijvoorbeeld energieverbruik. In de media komen allemaal besparingstips voorbij, bijvoorbeeld over het overstappen naar LED-verlichting of het minder gebruiken van verwarming/airconditioning. Daar hebben we in het bos gelukkig geen last van! We genieten van het weer dat ons gegeven is en klimmen enkel als de zon op is.

Kortom: Duurzaamheid staat hoog bij ons in het vaandel, want we willen nog lang kunnen klimmen en de natuur op deze manier kunnen ervaren en delen!

Deel dit verhaal

Wähle einen Ort

Die Orte sind alle einzigartig, aber eines haben sie gemeinsam: die wunderschöne Umgebung.

Alle unsere Kletterwälder befinden sich in echten Wäldern, in denen wir nicht mit Kletterstangen arbeiten. Dies gibt das beste Klettererlebnis! Wir bauen und warten die Strecken selbst und werden von außen auf Sicherheit geprüft. Unser Personal ist geschult um Sicherheitshinweise zu geben dich die beste Erfahrung zu bieten. Ein Tag zum erinnern!