Wat doet een klimbosinstructeur eigenlijk?

9 März 2023

Elke dag lopen ze rond in het bos, helpen ze de klimmers en zorgen ze voor je veiligheid. Maar hoe ziet een dag van een kliminstructeur er eigenlijk uit? Judith, instructeur bij Klimbos Gooi-Eemland, vertelt het je graag!

Als instructeur ben ik op een werkdag met veel verschillende taken bezig. Dit houdt het werk lekker divers. Instructeur word je niet zomaar, daar heb ik een opleiding bij het Klimbos voor gehad. Maar het meeste heb ik geleerd tijdens mijn werkdagen in het bos.

Aan het begin van een werkdag start ik samen met mijn collega’s op. Hiervoor ben ik om 09.00 uur al aanwezig. Voordat de eerste instructie begint, klimmen we de routes om ze te controleren. Zo weten wij zeker dat de gasten veilig de bomen in kunnen gaan.

Ook start ik wel eens de kassa en de horeca op. Dan zorg ik dat het geld geteld wordt, de tosti-ijzers warm worden en de voorraden bijgevuld zijn. Zo voorkom ik dat dit tijdens een drukker moment op de dag nog moet gebeuren.

Wanneer de eerste gasten komen, neem ik op sommige dagen de taak van kassamedewerker op mij. Bij de kassa heet ik de gasten welkom en vertel ik hen waar en wanneer de instructie is. Ook hou ik gedurende de dag de horeca in de gaten en help ik mensen als zij wat eten of drinken willen kopen.

Als instructeur bestaat mijn dag meestal uit het geven van instructies. Dit heb ik geleerd tijdens een van de opleidingsdagen. 10 minuten voordat mijn instructie begint zorg ik dat de juiste gordels klaar hangen voor mijn groep. Op de afgesproken tijd roep ik de groep bijeen, waarna ik met de instructie begin. Hierin leg ik uit hoe de gasten veilig klimmen en kijk ik tijdens het instructieparcours of het duidelijk is wat ik heb verteld. Op één dag geef ik zo ongeveer 3 tot 4 instructies.

Ook loop ik veel op toezicht in het bos. Hierbij houd ik de klimmers in de gaten, probeer ik hier en daar tips te geven, klets met de gasten en help waar nodig. Een van de mooiste en belangrijkste dingen die ik mag doen is iemand helpen om over zijn of haar angst heen te stappen. Soms durft een gast niet verder of voelt hij/zij zich onwel. Dan schiet ik te hulp! Ik heb geleerd om je veilig de boom uit te halen. Ook bij onweer, harde wind of brand!

Als het einde van de dag nadert, begin ik met afsluiten. Ik zorg dat afval in de prullenbakken belandt, dat de voorraden bijgevuld worden, dat de wc’s en ons gebouwtje schoon zijn en dat de gordels weer goed aan de muur hangen. Zo kunnen mijn collega’s de volgende dag opgeruimd beginnen. Daarnaast hou ik ook in de gaten wanneer de laatste klimmers de routes uit zijn. Zo weet ik dat iedereen weer veilig op de grond staat als ik rond 19.00 uur ook weer naar huis ga. En als alle gasten weg zijn, dan sluiten mijn collega’s en ik vaak nog af met een drankje!

Klimbosinstructeur Judith
Deel dit verhaal

Wähle einen Ort

Die Orte sind alle einzigartig, aber eines haben sie gemeinsam: die wunderschöne Umgebung.

Alle unsere Kletterwälder befinden sich in echten Wäldern, in denen wir nicht mit Kletterstangen arbeiten. Dies gibt das beste Klettererlebnis! Wir bauen und warten die Strecken selbst und werden von außen auf Sicherheit geprüft. Unser Personal ist geschult um Sicherheitshinweise zu geben dich die beste Erfahrung zu bieten. Ein Tag zum erinnern!