Alles wat je altijd al wilde weten over een klimbos!

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, een Klimbos. Maar wat is een klimbos nou eigenlijk? Stel je voor dat je hoog tussen de bomen kan zweven als een vogel. Dat zou toch super zijn? Helaas hebben wij geen vleugels. Gelukkig bestaan er wel klimbossen! Dit komt toch het dichtste bij. Bij een klimbos zijn er klimroutes tussen de bomen gemaakt op verschillende niveaus en hoogtes. Je zekert je aan het begin van een klimroute vast en pas aan het einde van de klimroute kan je jezelf losmaken. Een continu zekersysteem heet dat. Super veilig! Er is voor iedereen voldoende uitdaging. Voor de ene persoon is dat de hoogte, voor de andere de obstakels/elementen die in de routes gebouwd zijn.

Hoeveel klimbossen zijn er eigenlijk?

Over de hele wereld zijn er veel klimbossen. Klimbos Nederland is eigenaar van 5 klimbossen. Deze liggen in Apeldoorn, Bergen op Zoom, Dordrecht, Lage Vuursche en Ruurlo. Verdeeld over het hele land dus.

Elk klimbos heeft zijn eigen unieke klimroutes. Dus heb je er één bezocht, kom dan ook eens op een andere locatie klimmen. Ze zijn allemaal leuk!

Is het klimbos open?

Onze locaties zijn gelukkig vaak open. We zijn echter wel een beetje afhankelijk van de seizoenen. In principe begint het klimseizoen in de voorjaarsvakantie en loopt het door tot eind november. Gedurende de schoolvakanties zijn we dagelijks open, daarbuiten in ieder geval de weekenden. Bekijk voor de actuele openingstijden op www.klimbos.nl/openingstijden .

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden voor groepen vanaf 20 personen om buiten openingstijden te komen klimmen. Neem voor de mogelijkheden contact op met de klantenservice.

Wanneer mag je in een klimbos komen klimmen?

Om bij onze klimbossen te komen klimmen, moet je minimaal 6 jaar oud zijn en een lengte van 1.20 meter hebben. Je mag dan alle oranje klimroutes (junior routes) zelfstandig klimmen. Ben je langer dan 1.40 meter, dan mag je ook de reguliere klimroutes klimmen.

Hoe lang mag je komen klimmen?

Een klimuitje bij het Klimbos duurt maximaal 3 uur. Na aankomst heb je even de tijd om je spullen op te bergen in een kluisje en nog even te plassen. Daarna wordt je meegenomen voor je verplichte veiligheidsinstructie. Hierna mag je nog 2,5 uur klimmen.

Je kiest zelf welke route je wil klimmen en kiest dus ook je eigen uitdaging.

Hoe veilig is een Klimbos?

Gedurende het klimmen van een klimroute zit je continu gezekerd. Er kan je in principe dus niets gebeuren. Toch kan het voorkomen dat men geen kracht meer heeft om verder te klimmen of dat iemand echt niet meer durft. Onze instructeurs worden erop getraind om hier goed op in te spelen. Allereerst zal er altijd eerst gekeken worden of de gast door middel van coaching alsnog door kan of durft te klimmen. Lukt dit echt niet, dan volgt er een zogenaamde interventie. De Klimbos-medewerker komt dan naar je toe in de klimroute en helpt je weer op de grond te komen.

Naast dat ons zekersysteem betrouwbaar is en onze collega’s opgeleid zijn om alles veilig te laten verlopen, worden onze klimroutes ook dagelijks voor openingstijden gecontroleerd. Indien mogelijk worden eventuele onveilige situaties meteen opgelost. Lukt dit niet, dan blijft de klimroute dicht, tot het wel opgelost is. Alles voor de veiligheid!

Wat trek je aan naar het Klimbos?

Je kan je gewoon kleden naar het weer. Denk er wel aan dat er geen loshangende materialen mogen zijn. Dus geen slippers, sjaals, etc. Ook een kort rokje is niet aan te raden. Houd jezelf voor ogen dat je wel flexibel moet kunnen bewegen op bijvoorbeeld een klimmuur.

In de zomer is een korte broek erg fijn, maar pas op met te korte broeken, de klimgordel kan dan gaan schuren.

We adviseren ook vaak om laagjes aan te trekken. Tijdens het klimmen krijg je het vaak wat warmer, het is dan fijn om soms wat uit te kunnen trekken. Vergeet niet om je gordel daarna te laten controleren door de Klimbos-collega’s.

Meer weten?

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie nog meer vragen hebben. Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!