DE BOMEN IN

15 maart 2023

We hebben 5 klimlocaties verspreid over Nederland. En elk klimbos heeft zijn eigen klimroutes. Uiteraard moeten deze onderhouden worden en regelmatig bouwen we ook hele nieuwe routes. Zoals ook bij Klimbos Achterhoek in Ruurlo deze winter. Al heel lang stond het op het wensenlijstje van dit bos en nu is route zwart gerealiseerd! Supertof natuurlijk, maar wie bedenkt zo’n route, bepaalt welke elementen er gebruikt gaan worden en hoe wordt alles in de bomen gehangen? We gaan jullie meenemen in het hele proces, van het eerste idee tot de uiteindelijke opening van de route.

Deze keer deel 3: De bouw van de route

Als alle lijnen hangen in de bomen en de volgorde van bouwen is bepaald, begint het échte werk.

Je kan je voorstellen dat het bouwen op hoogte erg intensief is, gemiddeld werken er zo’n 6 personen per dag in het klimbos in de bouwperiode. Zij werken allemaal 4 dagen achter elkaar, daarna is de energie ook echt op! Voor de bouw van 1 route wordt veel tijd uitgetrokken, voor de bouw van route zwart in Klimbos Achterhoek was dit bijvoorbeeld zo’n 500 tot 600 uur, zo’n 17 dagen dus! Inclusief afwerking en registratie/dossiervorming wordt er in totaal rekening gehouden met zo’n 6 weken werk.

Levering materialen

Als de materialen op locatie zijn, wordt het tijd om de elementen en platformen de bomen in te krijgen. Dit wordt gedaan door middel van katrollen in de boom. Idealiter bouwt de bouwploeg een route van voor naar achteren, dus van platform 1, naar platform 2, etc. Soms moet hiervan afgeweken worden, door bijvoorbeeld het zo effectief mogelijk willen benutten van de werkuren op een dag. Je wil niet halverwege een platform moeten stoppen omdat de duisternis invalt bijvoorbeeld.

Kabelklemmen vastzetten
Afwerken elementen

Als alle elementen, platformen en zekerlijnen in de bomen hangen, wordt de route nog een aantal keren nagelopen, zodat het project goed opgeleverd wordt. Daarna is er nog een enorm strenge nacontrole door onze medewerkers en als ook die geen puntjes meer oplevert, kan de route open. Vanaf dan gaat ook deze route mee in de jaarlijkse externe keuringen.

Klimbos Achterhoek zal vanaf het nieuwe seizoen, 25 februari gaat het klimbos weer open, ook een zwarte route hebben! Deze route gaat tot wel 20 meter hoog en geeft extra uitdaging aan het Ruurlose klimbos. Dirk Liebrand, locatiemanager van Klimbos Achterhoek, geeft aan: “De route heeft meerdere unieke plekjes en is uniek in Nederland. Het meest trots ben ik op de 4D-kabelladder, omdat dit een hele nieuwe dimensie van klimmen geeft en het een echte blikvanger is! Maar stiekem ben ik trots op de hele route, van het begin met de stairway to heaven, waarmee je je helemaal tussen de boomtoppen bevindt met grandioos uitzicht, tot de afdaling met gave, snelle en lange tokkelbanen.”

Kabel opspannen met lieren

Ciaran Barsema, directeur van Klimbos Nederland, vult aan: “Niet alleen is er een nieuwe klimroute in Klimbos Achterhoek, ook bestaat het bos in 2023 10 jaar. Deze twee dingen zijn reden voor een feestje en dat komt er ook! Op vrijdag 31 maart a.s. wordt de zwarte route officieel geopend en is er een speciale actie om het 10-jarig jubileum te vieren. We hopen dan veel gasten en collega’s in het bos te zien!”

Route zwart is helemaal klaar!

Fotografie: Marjolein Hameleers

Deel dit verhaal

Kies een locatie

De locaties zijn stuk voor stuk uniek, maar één ding hebben ze gemeen: de prachtige omgeving. 

Al onze klimbossen zijn gelegen in échte bossen, waarbij we niet werken met klimpalen. Hierdoor krijg jij de beste klimervaring! De routes bouwen en onderhouden we zelf en worden extern gekeurd op veiligheid. Ons personeel wordt opgeleid om veiligheidsintructies te geven en om jou de mooiste beleving te bieden. Een dag om nooit meer te vergeten!