Naar het klimbos? Dit trek je aan (en dit niet)

3 augustus 2021

Daar ga je. Als een echte avonturier slinger je van boom naar boom, trotseer je de grootste hoogtes en zoef je naar de overkant via een zipline. Een klimbos is hét uitje voor buitenmensen – jong en oud. Maar welke kleding is nu het beste en waar moet je verder rekening mee houden? Samen met Klimbos Nederland verklappen wij alle klimgeheimen (Bron: https://www.bever.nl/blog/outdoor/tips-kleding-klimbos.html)

Schuurplekken, oververhitting, een sjaal die blijft hangen: dingen die je absoluut niet wilt meemaken tijdens je uitje naar het klimbos. Gelukkig ga je met deze tips vrolijk het parcours op en af. Veiligheid én plezier boven alles!

Sta stevig in je schoenen

En dan bedoelen we niet alleen wanneer je op het randje van een plateau staat om via een tokkelbaan over een dal te sjeezen. Ook letterlijk moet je stevig in je schoenen staan. Bij voorkeur draag je naar een klimbos schoenen met goed profiel. Sportschoenen of sneakers zijn mogelijk, maar ook dan is een goed profiel belangrijk. Zo heb je voldoende grip als je over de parcours gaat, zelfs wanneer het regent.

Houd rekening met het weer

Check voor je gaat klimmen altijd het weerbericht. Niet omdat een beetje regen jou tegenhoudt, maar zodat je jouw kledingkeuze kunt aanpassen op de voorspellingen. Houd er rekening mee dat klimmen een inspannende activiteit is. Kleed je dus liever iets te koud dan te warm. Wel is het af te raden om te klimmen in een jurkjerokje of heel korte broek. Die mogen misschien verfrissing bieden, ze kunnen je ook nare schuurplekken opleveren. De klimgordel kan dan namelijk gemeen langs je blote benen schuren. Een korte broek met wat langere pijpen kan natuurlijk wel.

Verder zijn verschillende lagen altijd een goed idee. Buitenliefhebbers zweren niet voor niets bij het 3-lagensysteem om op temperatuur te blijven. Vergeet niet om je klimgordel te laten controleren als je een laagje kleding uittrekt. 


3x grote no-go’s

Met vijf parken verdeeld over het hele land heeft Klimbos Nederland de nodige ervaring met (onhandige) klimmers. Doe jezelf een plezier en doe de volgende dingen niet:

  • Lang haar los dragen. Gewoon niet doen, want: au. Draag het in een staart of lage knot.
  • Een loszittende sjaal omdoen. Wanneer je sjaal te los zit, kan ‘ie ergens achter blijven haken.
  • Accessoires meenemen de bomen in. Je dagrugzak, telefoon of drinkfles meenemen in de routes is op de locaties van Klimbos Nederland niet toegestaan. Scheelt een hoop paniek rondom vallende telefoons. Gelukkig kun je al je (waardevolle) spullen kwijt in gratis kluisjes, die je tussendoor gewoon kunt openmaken.

Houd jezelf hoog én droog

Als het regent, kun je prima doorklimmen. Het bladerdek houdt veel regen tegen. Wel kan het fijn zijn om een waterdichte jas of waterafstotende jas te dragen tijdens het klimmen, zodat je niet doorweekt raakt en daardoor erg koud wordt. Hoe je een waterdichte jas kiest, lees je hier. Ook is het slim om droge kleren mee te nemen voor de weg terug naar huis.

Een helpende hand

Wanneer het plateau toch wel érg hoog is of als je halverwege een zipline pardoes blijft bungelen, is er altijd een klimbosbegeleider in de buurt om je te hulp te schieten. Maar je kunt ook jezelf een handje helpen door klimhandschoenen aan te trekken. Handschoenen zijn niet verplicht bij Klimbos Nederland, maar zijn zeker toegestaan. Ze houden je handen warm wanneer het fris is buiten en bieden grip en bescherming tegen bijvoorbeeld ruwe touwen en kabels.


Deel dit verhaal

Kies een locatie

De locaties zijn stuk voor stuk uniek, maar één ding hebben ze gemeen: de prachtige omgeving. 

Al onze klimbossen zijn gelegen in échte bossen, waarbij we niet werken met klimpalen. Hierdoor krijg jij de beste klimervaring! De routes bouwen en onderhouden we zelf en worden extern gekeurd op veiligheid. Ons personeel wordt opgeleid om veiligheidsintructies te geven en om jou de mooiste beleving te bieden. Een dag om nooit meer te vergeten!