Quality time met je kind, waarom is dat belangrijk?

3 januari 2021

Wat is er waardevoller dan tijd doorbrengen met je kind en even niet bezig zijn met werk, het huishouden of andere verplichtingen? Het klinkt misschien heel logisch dat quality time belangrijk is. Je leest en ziet het immers overal op tv en in opvoedbladen. Maar welke concrete voordelen heeft quality time met je kind nou eigenlijk? In deze blog vinden we een antwoord op deze vraag en zul je erachter komen dat het klimbos de perfecte plek is om aan de onderlinge band te werken.

Je kind krijgt meer zelfvertrouwen

Ouders spelen een grote rol in het zelfvertrouwen van hun kind. Volgens psycholoog Sarina Brons is zelfvertrouwen de drijvende kracht om verder te komen en nieuwe dingen aan te gaan. Sommige kinderen hebben een minder positief zelfbeeld en daardoor minder zelfvertrouwen. Door samen activiteiten te ondernemen, nieuwe dingen te leren en je kind complimenten te geven, krijgt je kind meer zelfvertrouwen. Geef je kind ook waardering als het alleen maar een poging waagt om bijvoorbeeld zonder zijwieltjes te fietsen, maar het niet in één keer goed gaat. Uiteindelijk moet een kind ook leren dat het soms vaker moet proberen voordat iets lukt.

Het gedrag verbetert

Quality time is ook belangrijk als je bepaald gedrag van je zoon of dochter wilt veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je je kind zindelijk wilt maken. Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft aan dat een positieve benadering dan belangrijk is. Dat werkt vele malen beter dan straffen. Bevestig dus het gewenste gedrag door complimenten te geven. Negatief gedrag leer je het snelste af door het te negeren. Gedrag veranderen bij kinderen werkt alleen als je volledige aandacht geeft. Door er echt quality time van te maken en het ook naar je kind te communiceren als een leuke activiteit, zul je merken dat het gedrag verbetert.

De band met je kind groeit

De Amerikaanse kinderpsychiater Stanley Greenspan heeft jaren gepleit voor ‘floortime’ met je kind. Bij kleine kinderen breng je die tijd letterlijk op de grond door: je gaat naast ze zitten om samen te spelen of een puzzel te maken. Dit doe je 30 minuten per dag. Bij oudere kinderen mag dit ook wat korter zijn. Dit hoeft ook niet letterlijk op de grond te gebeuren.  Het gaat erom dat je meedoet met de activiteiten van je kind. Zijn onderzoek heeft uitgewezen dat de onderlinge band hierdoor daadwerkelijk versterkt wordt.

Je voorkomt negatieve aandacht

En dan nog een leuke bonus: door 1-op-1 tijd door te brengen, voorkom je zelfs vervelend gedrag. Volgens Greenspan zal quality time met elkaar ervoor zorgen dat het gedrag van je kind verbetert. Negatief gedrag is vaak een schreeuw om aandacht. Door tijd met elkaar door te brengen krijgt je zoon of dochter op een positieve manier aandacht. Je luistert naar hem of haar en geeft complimenten. Je kind heeft dan geen reden meer om zich vervelend te gaan gedragen.

Naast al deze redenen is er natuurlijk één belangrijkste reden: het is gewoon supergezellig om tijd door te brengen met je kind! Je kunt quality time simpel houden, door gewoon thuis iets te gaan doen. Maar het is natuurlijk leuk om het eens in de tijd wat grootser aan te pakken, bijvoorbeeld in de vakantie. Het klimbos is een perfecte plek om te werken aan de onderlinge band en samen de uitdaging aan te gaan. Overwin angsten, werk samen en vooral: geniet van de natuur en van elkaar. We zien je snel!

Deel dit verhaal

Kies een locatie

De locaties zijn stuk voor stuk uniek, maar één ding hebben ze gemeen: de prachtige omgeving. 

Al onze klimbossen zijn gelegen in échte bossen, waarbij we niet werken met klimpalen. Hierdoor krijg jij de beste klimervaring! De routes bouwen en onderhouden we zelf en worden extern gekeurd op veiligheid. Ons personeel wordt opgeleid om veiligheidsintructies te geven en om jou de mooiste beleving te bieden. Een dag om nooit meer te vergeten!